A viva veu

 

Històries de Seròs

 

Autors: Carme Romia

Idioma: català

Pròleg: Andreu Loncà

Correcció: Joan Gimeno Conesa

Fotografies: el poble de Seròs

Format: tapa tova amb solapes i guardes de color

Mides: 17 x 24

ISBN:   978-84-12665512

Dipòsit Legal:  B 19202-2022

Pàgines: 226

 

Preu  € 15

 

Sinopsi

 

Tota persona forma part d’un col.lectiu. Quan aquest queda gravat en el record, quan marca unes peculiaritats i una manera de ser, quan forma part dels somnis i dels paisatges més íntims…, aquest és el que ens acompanyarà sempre.

I és que la vida és un retorn al que fórem, reforçant el que tenim més en comú: el sentit individual i social. Aquest llibre recull els batecs de tot un poble que és el meu i que podria ser el teu.

Fer-lo, ha suposat endinsar-nos en un món que ja no existeix, una manera de veure i viure la vida que ha anat evolucionant de la mà del progrés tecnològic i que es va esborrant al pas del temps.

 

Extret del pròleg d’Andreu Loncà

 

El llibre A viva veu… Històries de Seròs de Carme Romia, revela com l’amor a la gent d’un poble petit és un fort, sentit i deliberat impuls —brillant benzina de primera qualitat— per a les persones que, per un bell atzar còsmic, nasqueren en una vila agrícola i fronterera, a prop d’un riu petit i d’un altre de tan gran que dona nom a una península. Tot això abans de la gran revolució que promogué el capitalisme des dels anys seixanta i que ho girà tot —costums, mentalitats i estils de viure— com un mitjó.

Carme Romia no ha gosat fer literatura amb els seus records. S’hi ha abocat, però no del tot. És difícil escriure sobre un poble sotmès a l’estrès de la frontera. És difícil escriure sobre les persones d’un lloc que no és cap capital, ni gran ni petita. Ni mitjana.

Els que hem nascut a Seròs solem tenir una capacitat de sentir superior a la capacitat d’expressar amb paraules afinades. Sentim més que parlem. El llibre n’és un exemple clar.

Les paraules, en un context rural primerenc, són escasses. Són ordres o renecs. A vegades, cançó, o broma irònica. O coltellada.

El llibre de Carme Romia remet als moments anteriors a la riuada de paraules de la ràdio, a la inacabable fluència banal de paraules de la tele, a la seqüència infinita dels xats dels mòbils.

A viva veu: un llibre que ens uneix amb el nostre passat, amb el que diem història, que ens posa en el context del què som ara i que estem escrivint el nostre futur amb cada passa del nostre present.